Αντιβιοτικά και Υπερκατανάλωση

antibiotics.jpg

γράφει ο κ. Χάρης Γρηγορίου – Φαρμακοποιός / Καθηγητής ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας«Αν έχεις κοινό κρυολόγημα και δεν πάρεις αντιβίωση, τότε θα γίνεις καλά σε επτά μέρες. Αν όμως πάρεις αντιβίωση τότε θα γίνεις καλά σε μια βδομάδα»

Χρειάζεται να γίνει γνωστό, ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς και δε βοηθούν τον οργανισμό μας να ξεπεράσει πιο εύκολα το κοινό κρυολόγημα που έχει. Τα αντιβιοτικά είναι ουσίες που δρουν τοξικά στα επιτιθέμενα μικρόβια. Ωστόσο η κατάχρησή τους ή η μη ορθή χρήση τους, που έχει δυστυχώς γίνει κανόνας μετά την επαρκή παραγωγή αντιβιοτικών για γενική χρήση, οδηγεί σε ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Συνηθίζεται να λέγεται το εξής: «Αν έχεις κοινό κρυολόγημα και δεν πάρεις αντιβίωση, τότε θα γίνεις καλά σε επτά μέρες. Αν όμως πάρεις αντιβίωση τότε θα γίνεις καλά σε μια βδομάδα».
Πολλές φορές όμως, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι ιατροί ξέρουν ότι το αντιβιοτικό δεν προσφέρει τίποτε σε μια ιογενή μόλυνση, εντούτοις οι μελέτες δείχνουν ότι οι γενικά οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά περισσότερο από ότι χρειάζεται.
Χρειάζεται να γνωρίζουμε, πως το πιο εύκολο πράμα για ένα γιατρό είναι να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό. Όμως καλός γιατρός είναι αυτός, που δίνει αντιβιοτικά εκεί όπου είναι αναγκαία και αποφεύγει τα αντιβιοτικά στις περιπτώσεις, που δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτε.
Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στον ίδιο τον οργανισμό. Είναι βέβαιο ότι η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Δηλαδή κάποια από τα μικρόβια δε σκοτώνονται πια από τα αντιβιοτικά που έχουμε στη διάθεσή μας, λόγω της κακής χρήσης των αντιβιοτικών. Αν λάβουμε υπόψιν, ότι οι επιστήμονες έχουν από καιρό προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν πια να εφεύρουν καινούρια αντιβιοτικά, καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο. Θα φτάσουμε ίσως σε κάποια εποχή, που άνθρωποι θα πεθαίνουν από μολύνσεις.
Η ευθύνη λοιπόν όλων είναι μεγάλη. Πρώτα ανήκει στους επαγγελματίες υγείας, αλλά ευθύνη έχει και ο απλός κόσμος. Ας δούμε την περίπτωση του παιδίατρου που εξετάζει ένα παιδί με απλό κρυολόγημα .Μελέτες απέδειξαν ότι ο γιατρός επηρεάζεται από τους γονείς στην απόφασή του να δώσει αντιβίωση με τον εξής μηχανισμό. Αν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους χρειάζεται αντιβίωση και δε δοθεί τότε είναι πιθανό, κάποιοι από αυτούς να επισκεφθούν άλλο γιατρό για να «αξιολογήσει καλύτερα το παιδί τους». Συχνά οι γιατροί δεν αφιερώνουν χρόνο για να εξηγήσουν στους γονείς με λεπτομέρεια γιατί το παιδί τους δε χρειάζεται αντιβίωση. Βλέπετε λοιπόν ότι η ευθύνη για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών βαρύνει περισσότερο τους γιατρούς.
Όμως αν γνωρίζουμε και εμείς αυτά που έχουν ήδη αναφέρθηκαν τότε είναι περισσότερο από κατανοητό ότι θα συμβάλουμε στην ορθότερη και πιο καλή χρήση των αντιβιοτικών. Διαφορετικά σύντομα θα υπάρξουν προβλήματα, που θα αφορούν αναμφισβήτητα τον κάθε ένα εμάς, γιατί απλούστατα ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αρρωστήσει.
Να θυμάστε λοιπόν ότι:
 

Φόρμα Επικοινωνίας Ενδιαφερομένων*

* Τη φόρμα επικοινωνίας μπορεί να τη συμπληρώσει κάθε ενδιαφερόμενος (μαθητής, απόφοιτος Λυκείου, απόφοιτος ΙΕΚ ΞΥΝΗ, σπουδαστής άλλου ΙΕΚ, σπουδαστής ελληνικού ή ξένου κολλεγίου, φοιτητής ή καθηγητής ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου, σπουδαστής ή καθηγητής τού Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, εργοδότης, στέλεχος επιχειρήσεων, ελεύθερος επαγγελματίας, κ.τ.λ.) για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με το εκπαιδευτικό, κοινωνικό και εθνικό έργο των ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ και την εν γένει 60χρονη συνεχιζόμενη παρουσία (1957-2017) του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, που "ΗΓΕΙΤΑΙ και ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ" στην Ελληνική Παιδεία και τη Διεθνή Εκπαίδευση.

** Τα πεδία με διπλό αστερίσκο (**) πρέπει να συμπληρώνονται υποχρεωτικά.