Χρήσιμα τα συμπεράσματα στο 1ο Βιομηχανικό Συμπόσιο Τεχνολογίας Τροφίμων του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας

3i-imerida-diaitologias-okt.jpg

Η αναβαθμιστική ανακύκλωση, τα προγράμματα Leader, τα νέα δεδομένα και οι προκλήσεις της βιομηχανικής αγοράς, αλλά και οι προοπτικές της απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο 1ο Βιομηχανικό Συμπόσιο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών που διοργάνωσε ο Τομέας Διατροφής και Διαιτολογίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων.

Τα συμπεράσματα χρήσιμα και οι τοποθετήσεις σημαντικές για τους τεχνολόγους τροφίμων του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, αλλά και για όλους τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο, καθώς τέθηκαν καινούργια θέματα σε υψηλό επίπεδο και αναλύθηκαν ζητήματα της πραγματικότητας όχι μόνο της θεωρίας, από ανθρώπους της βιομηχανικής αγοράς τροφίμων, αλλά και πολιτικών φορέων του τομέα.

Οι σπουδαστές – τεχνολόγοι τροφίμων και Ποτών του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας κέρδισαν πολλά από τη συμμετοχή τους και οι επαφές που αναπτύχθηκαν δημιούργησαν προοπτικές για συνεργασίες, καθώς γνώρισαν σημαντικούς επιχειρηματίες. Μάλιστα όλοι οι συμμετέχοντες μετά το πέρας του Συμποσίου κατέληξαν ότι επιβάλλεται να υπάρξει συνέχεια, καθώς τέθηκαν καινούργια ζητήματα που χρήζουν ανάλυσης σε ένα επόμενο Συμπόσιο με την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους.

Ομιλητές από γνωστές εταιρίες τροφίμων

Οι ομιλητές που ανέλυσαν τα θέματα του Συμποσίου ήταν εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων, καθώς και τεχνολόγοι τροφίμων  μεγάλων γνωστών βιομηχανιών Τροφίμων και ποτών της Ελλάδας, όπως οι εταιρίες «Μπαρμπαστάθης», «Σουρωτή», «Βεργίδης», «Μπονίτα», «Κορυφή», «Τσάνταλης», «Εστία lab ike».

Φωτιστικό και σαπούνια από ανακυκλώσιμα υλικά από τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ

Την τεχνογνωσία τους στην κατασκευή προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά έδειξαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, στέλνοντας το μήνυμα «Δεν πετάμε τίποτε, όλα είναι χρήσιμα» και ότι «Ολοι μπορούμε δημιουργικά να χρησιμοποιήσουμε ανακυκλωμένα υλικά».

Οι σπουδαστές κατασκεύασαν με τη βοήθεια της εξωτερικού συνεργάτη Νικολέτας Τσικώτη και παρουσίασαν ένα φωτιστικό από ανακυκλωμένα υλικά, όπως μπουκάλια, πλαστικό, χαρτί, σύρμα, σπάγγος, ενώ χάρισαν στους συμμετέχοντες σαπούνια που είχαν παρασκευάσει από τα έλαια που έχει χρησιμοποιήσει ο τομέας Επισιτισμού και φυσικά δεν πετάχτηκαν.

Τα προϊόντα τους προκάλεσαν τις καλύτερες κριτικές των συμμετεχόντων στο Συμπόσιο του Τομέα Διατροφής του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, καθώς η αναβαθμιστική ανακύκλωση αποτελεί καινοτομία στην εκπαίδευση.

«Η δημιουργία του φωτιστικού ήταν μια πειραματική εναλλακτική δραστηριότητα από τους σπουδαστές Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών. Παρόλο που δεν είναι η ειδικότητά τους, έφτιαξαν κάτι χρηστικό, γιατί οποιοσδήποτε έχει μέσα του τη δημιουργικότητα και την αγάπη για το περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά», είπε η κ. Τσικώτη, που έχει ασχοληθεί στο μεταπτυχιακό της με την Αναβαθμιστική Ανακύκλωση στο σχεδιασμό προϊόντων, δηλώνοντας ενθουσιασμένη από τη δημιουργική συνέργεια των σπουδαστών και τη σχέση που ανέπτυξαν με τα ανακυκλωμένα υλικά.

Ενημερώθηκαν για τα νέα προγράμματα Leader

Οι ομιλητές παρόλο που είχαν σημαντικές επαγγελματικές υποχρεώσεις, παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια  των εργασιών του Συμποσίου, καθώς η καθεμιά από τις εισηγήσεις είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για το σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων Leader ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο αναπληρωτής διευθυντής Αναπτυξιακής νομού Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Παπαδόπουλος, πρώην δήμαρχος Παύλου Μελά, ώστε οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ να έχουν άμεση ενημέρωση και να είναι  σε θέση να μελετήσουν και να προτείνουν κάποιο πρόγραμμα σε συνεργαζόμενη επιχείρηση.

Τα νέα συστήματα διασφάλισης ποιότητας Τροφίμων ανέλυσε ο δρ  Θωμάς Ζαφειριάδης, κτηνίατρος-τεχνολόγος Τροφίμων MSc, διευθυντής ESTIA LAB IKE και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων, με αφετηρία την παραδοχή ότι η ποιότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αγορά προϊόντων, και ειδικότερα τροφίμων.

Στον επίσημο έλεγχο στη Βιομηχανία Τροφίμων με στόχο την ασφάλεια των καταναλωτών αναφέρθηκε η  Χαρίκλεια Βαϊκούση, γεωπόνος στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Θεσσαλονίκης, ενώ από τους υπόλοιπους εισηγητές αναλύθηκαν ζητήματα όπως πώς επεξεργάζεται μια εταιρία τα προϊόντα της, ώστε να διατηρούν την υψηλή διατροφική τους αξία, πώς μπορεί μια εταιρία να εγγυηθεί τη διασφάλιση της ποιότητας του εμφιαλωμένου νερού, αλλά και πώς με μικρές τροποποιήσεις στην ονομασία ενός προϊόντος να αυξηθούν οι πωλήσεις.

Ο Όμιλος ΞΥΝΗ προετοιμάζει άριστους επαγγελματίες

Με πλήρη συνείδηση του αυξημένου ανταγωνισμού, της αλλαγής της τάσης των καταναλωτών και της κρίσης στις τιμές των τροφίμων, από τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η σύγχρονη βιομηχανία Τροφίμων, ο Όμιλος ΞΥΝΗ προετοιμάζει άριστα καταρτισμένους επαγγελματίες για την αγορά του Τομέα Τροφίμων και φέρνει τους σπουδαστές του σε επαφή με επιχειρηματίες και επιστήμονες.

Οι σπουδαστές του Ομίλου ΞΥΝΗ από την πλευρά τους πέτυχαν έναν άριστο συντονισμό με τη συνδρομή και των καθηγητών τους. Η επιτυχία του 1ου Βιομηχανικού Συμποσίου Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών του τομέα Διατροφής του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας είναι γεγονός και έχει δοθεί ήδη η υπόσχεση από όλους τους συμμετέχοντες για την διοργάνωση του 2ου Βιομηχανικού Συμποσίου με τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

Πληροφορίες:

ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, Βαλαωρίτου 9, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 552406

www.iek-xini.com | www.facebook.com/iekxinithessaloniki

Φόρμα Επικοινωνίας Ενδιαφερομένων*

* Τη φόρμα επικοινωνίας μπορεί να τη συμπληρώσει κάθε ενδιαφερόμενος (μαθητής, απόφοιτος Λυκείου, απόφοιτος ΙΕΚ ΞΥΝΗ, σπουδαστής άλλου ΙΕΚ, σπουδαστής ελληνικού ή ξένου κολλεγίου, φοιτητής ή καθηγητής ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου, σπουδαστής ή καθηγητής τού Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, εργοδότης, στέλεχος επιχειρήσεων, ελεύθερος επαγγελματίας, κ.τ.λ.) για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με το εκπαιδευτικό, κοινωνικό και εθνικό έργο των ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ και την εν γένει 60χρονη συνεχιζόμενη παρουσία (1957-2017) του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, που "ΗΓΕΙΤΑΙ και ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ" στην Ελληνική Παιδεία και τη Διεθνή Εκπαίδευση.

** Τα πεδία με διπλό αστερίσκο (**) πρέπει να συμπληρώνονται υποχρεωτικά.